30 Temmuz 2013 Salı

"Kiddie Coutur" markaları

"Haute Couture" kavramını tanımlamakla işe başlamak iyi olacak sanırım:

Haute couture' (Türkçe okunuşu: otkutür) kişinin özel beğenisine göre tasarlanmış, özel tasarım elbise anlamına gelen ve Fransızca'dan gelen bir moda terimidir. Tam karşılığı ise "ısmarlama"dır. Buna karşın, her özgün ya da kişiye özel yapılan tasarım haute couture olarak sınıflandırılamaz. Genellikle üst gelir seviyesinde elit müşterilerin beğenisine göre hazırlanan giyim türüdür. Yani kişinin kendi tercihlerine (renk, aksesuar, taşlar v.b.) göre yapılan tasarımlardır. Gelinlik buna en iyi örneklerden biridir.
Haute Couture akımı, Fransa'da 19. yüzyıl sonlarında ortaya çıkmıştır. Bir "haute couture" atölyesi olabilmek için, Haute Couture Sendikası'na (Chambre Syndicale de la Haute Couture) üye olmak gerekmekteydi. Bu sendikaya üye olabilmek için ise atölyede çalışacak insan sayısından çalışanların saat ücretine, dekorasyonundan üretim adetlerine kadar her konuda belli kurallar bulunuyordu. Atölyeler her yıl defile başına en az 35-40 parçadan oluşan 2 koleksiyon hazırlamakla yükümlüydüler. Tüm kıyafetler yüzlerce saatlik uğraşlar sonucu yalnızca elle dikiliyordu. Tamamen insan emeğine ve becerisine dayalı bu akım, yalnızca çok özel bir kesime hitap ediyordu. (kaynak: http://tr.wikipedia.org/wiki/Haute_Couture)

Kiddie Coutur kavramı da tahmin edebileceğinizi üzere, özel tasarım elbise kavramının çocuklar için uyarlanmış hali. Artık markaların online alışveriş uygulaması sayesinde dünyanın dört bir yanından taleplere kolaylıkla yanıt verilebiliyor. En çok talep edilen kiddie coutur markaları ise sırasıyla şöyle imiş (kaynak: http://www.heraldsun.com.au/news/victoria/children-dressing-up-just-like-mum-as-kiddie-coutur-demand-grows/story-fni0fit3-1226668144039

1. Ralph Lauren
2. Petit Bateau
3. Burberry
4. DKNY
5. Gucci
6. Armani Junior
7. Guess
8. Chloe
9. Little Marc Jacobs
10. Lacoste








2 yorum:

Düşüncenizi paylaştığınız için teşekkür ederim :)

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.